🎉 metJip is verkozen tot winnaar van de HR Changemakers Award 2024. Lees meer »

Opzegging door een werknemer: bevestig de ontslagname!

Als een werknemer zijn/haar ontslag indient, dan betekent dat niet in alle gevallen automatisch het einde van het dienstverband. Een werknemer kan namelijk later terugkomen op het besluit om ontslag te nemen. Het is dus van belang dat je als werkgever niet passief af te wachten.

Onderzoeksplicht van de werkgever

Een opzegging van een arbeidsovereenkomst door de werknemer moet duidelijk en ondubbelzinnig zijn. Aangezien ontslag aanzienlijke financiële gevolgen heeft voor de werknemer, rust er op de werkgever een verplichting tot nader onderzoek als er enige twijfel bestaat over de oprechte intentie van de werknemer om het dienstverband te beëindigen. Dit kan zich voordoen in situaties zoals:

  1. Een mondelinge aankondiging van het ontslag;
  2. Een ontslag dat wellicht impulsief is, vanwege emotionele stress bij de werknemer of gebrek aan duidelijke motieven;
  3. Een opzegging die op een andere manier kan worden geïnterpreteerd, zoals bij een ziekmelding (“ik kan niet meer werken”) of een werkweigering (“ik kom niet meer werken”);
  4. Een werknemer die ontslag neemt terwijl hij of zij mogelijk ziek is;
  5. Een werknemer die niet volledig begrijpt wat de gevolgen zijn van de ontslagname.

Advies: schriftelijke bevestiging ontslag

Als de werknemer zich op een later moment bedenkt of spijt krijgt, en als op dat moment blijkt dat de opzegging die duidelijk en ondubbelzinnig was, dan kan de rechter beslissen dat het dienstverband niet is beëindigd door de oorspronkelijke opzegging. In dat geval is de werkgever verplicht om het loon van de werknemer door te betalen. Daarom is het als werkgever van belang om:

  1. Grondig onderzoek te doen naar de oprechte intentie van de werknemer om ontslag te nemen; en
  2. Bewijs te verzamelen dat de werknemer inderdaad de oprechte intentie had om het dienstverband te beëindigen door middel van opzegging.

Twijfel je over de oprechtheid van de werknemer ten aanzien van de opzegging? Ga dan in gesprek met de werknemer over de reden van de ontslagname en wijs de werknemer op de mogelijke consequenties daarvan. Adviseer de werknemer om juridisch advies in te winnen. Benoem daarbij in ieder geval dat de werknemer geen recht heeft op WW of een Ziektewetuitkering en geen transitievergoeding ontvangt. Ook is het verstandig om de werknemer een ruime bedenktijd te geven. Deze tijd kan de werknemer gebruiken om de opzegging nog eens te overdenken. Als goed werkgever bevestig je dit schriftelijk, zodat je de werknemer voldoende hebt geïnformeerd.

In metJip maak je eenvoudig en snel een schriftelijke bevestiging op als jouw werknemer ontslag heeft genomen. In deze schriftelijke bevestiging wordt de werknemer correct gewezen op de mogelijke consequenties van het ontslag en wordt – waar nodig – aan de werknemer nog een bedenktijd gegeven. Zo blijft het dossier altijd compleet!

Klaar voor jouw
start metJip?

Bespaar tijd & voorkom fouten.